Allsvenskan del 1

Allsvenskan har funnits sedan 1924 och är den högsta divisionen i fotboll som en klubb kan spela i. Att döpa den till just Allsvenskan var dock inte ett rättvisande namn då lag norr om Gästrikland inte fick spela högre än i division III. Denna bisarra regel ändrades dock i mitten av 1950-talet. I Allsvenskan spelar idag sexton olika lag där samtliga lag ska mötas två gånger. De som har mest poäng när serien avslutas blir vinnare och får lyfta Lennart Johanssons Pokal. Innan hette pokalen von Rosens Pokal efter den förste ordföranden i Fotbollsförbundet Clarence von Rosen. Denna pokal delades ut första gången redan år 1904 men bytte namn år 2000 till just Lennart Johanssons Pokal. Detta då det framkom att Clarence von Rosen tillsammans med brodern var aktiv inom svensk nazism under 1930-talet och 1940-talet. Hammarby IF blev den första klubben som fick lyfta Lennart Johanssons pokal när de vann Allsvenskan år 2001.

Allsvenskans tidiga historia

I januari 1924 beslutade Svenska Fotbollsförbundet att grunda Allsvenskan som ersatte föregångaren svenska serien. I svenska serien avgjordes de sista säsongerna i två sexlagsgrupper. Allsvenskan övergick istället till en serie med tolv lag. Söndagen den 3 augusti samma år spelades den första matchen och säsongen vanns av Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap (GAIS). Klubblag från Skåne fortsätter de följande åren att vinna Allsvenskan med lag som Örgryte IS och Helsingborgs IF. Detta ändrades dock på 1930-talet när lag som AIK och IK Sleipner vann serien. Den första matchen på det nybyggda Råsunda Stadion i Solna i Stockholm spelades även 1937 och det var inte längre bara fokus på lag från de allra sydligaste delarna av landet. Publiksnittet ökade för varje säsong och i slutet av 1930-talet hade man ett snitt på strax över 8 000 åskådare per match. Allsvenskan rullade på som vanligt under andra världskriget men det blev dock en nedgång i spelandet då flera blev inkallade och vakt- och beredskapstjänstgöring behövdes. Detta märktes då flera lag spelade med sina reserver som förstaval. När Danmark och Norge ockuperades av Tyskland år 1940 omkullkastades det allsvenska programmet. Kommittén gjorde dock ett stort pusselarbete för att göra det möjligt för serien att slutföras och så blev det. År 1949 blir svensken Gunnar Nordahl världens första utlandsproffs då han värvas till AC Milan.

1950-talet

1950-talet var ett årtionde som innebar många förändringar för Allsvenskan. Säsongsupplägg ändrades, norrländska lag tilläts kvala in och i slutet av årtiondet var intresset för Allsvenskan otroligt högt. En stor bidragande faktor till det var att Sverige var värd för Fotbolls-VM år 1958 och att de allsvenska matcherna började att sändas på TV. Tittar man på de publiksiffror för Allsvenskan år 1959 så syns det stora intresset väldigt tydligt. Matchen IFK Göteborg-Örgryte IS hade 52 194 åskådare vilket än idag är ett Allsvenskt publikrekord. Den näst högsta publiksiffran inträffade samma år när Djurgårdens IF spelade mot IFK Göteborg inför 48 804 åskådare. Publiksnittet 1959 hamnade på 13 369 åskådare, även det är ett rekord som står sig än idag.

Comments are closed.