Allsvenskan del 2

Med det ökade intresset för Allsvenskan och fotboll i stort så fortsatte Allsvenskan att vara en serie som många följde, både på plats och genom TV.

1960-talet och framåt

Allsvenskans dagar på 1960-talet var visserligen inte lika nydanande som de på 1950-talet men intensiteten och ett stort intresse fanns där. År 1961 hade IF Elfsborg tagit sig in i Allsvenskan efter att ha vunnit Division II året innan. IF Elfsborg vann det året Allsvenskan och blev den första nykomlingen som vann Allsvenskan samma år man kom in. År 1965 kvalade GIF Sundsvall in till Allsvenskan och blev det första norrländska laget i Allsvenskan sedan regeländringen om norrländska lags deltagande i Allsvenskan ändrades på 1950-talet. 1960-talet var även det årtionde där lagen i Allsvenskan för första gången fick använda ersättare i matchen. Innan denna regeländring, som kom 1966, hade en skadad spelare fått göra så gott han kunde och vid allvarligare skada fick laget spela med en man kort. På 1970-talet internationaliserades Allsvenskan då Ronnie Powell blev den första utlänningen i Allsvenskan. Tidigare fick inte utlänningar delta i ligan. År 1972 och 1973 vann Åtvidaberg Allsvenskan med bland annat Ralf Edström och Roland Sandberg i truppen. Åtvidaberg lyckades bygga upp ett lag i toppklass och slog ut Chelsea ur Cupvinnarcupen och tvingade Bayern München till straffar i Europacupen. På 1980-talet så såg det inte längre så bra ut för Allsvenskan. Den var inte hotad som så, men klåfingrigheten var stor och publiksiffrorna dalade. Till följd av detta ändrade man reglerna 1982 och bestämde att ett slutspel efter säsongen i Allsvenskan skulle spelas där vinnaren blev seriesegrare med chans att bli svenska mästare.

Nytt system och nya förändringar

Säsongen 1990 börjades med en regeländring. Hittills var en vunnen matchvärd två poäng, nu var den istället värd tre poäng, som det är än idag. Året efter skulle det bara vara tio lag i Allsvenskan och de sex bästa efter säsongens slut gick vidare till Mästerskapsserien där en svensk mästare skulle koras. Året efter, 1993, var dags för förändringar igen. Nu blev Allsvenskan en rak serie med fjorton lag där vinnarna även blev svenska mästare. IFK Göteborg var mycket framgångsrika på 1990-talet med sex SM-guld av sju mellan åren 1990 och 1996. Ett annat lag som det talades om i slutet av 1990-talet var Malmö FF. Anledningen till varför det talades om dem var dock inte den roligaste. Malmö FF trillade nämligen ur Allsvenskan efter hela 63 raka allsvenska säsonger. Detta var år 1999, samma år som Zlatan Ibrahimovic gjorde debut i Allsvenskan, med just Malmö FF. Förändringarna inom Allsvenskan fortsatte även på 2000-talet, främst var det att spelare kommer och går mellan klubbar som aldrig förr. Det är många som vill prova lyckan någon annanstans. IFK Göteborg var inte längre dominerande i segrar i Allsvenskan utan har sedan år 2000 vunnit serien endast ett år, vilket var år 2007. På 00-talet var det bara Djurgården som lyckades försvara mästartiteln och bara ett lag, Helsingborg, lyckades med att kvala in till Champions League. År 2007 utökades antal lag till sexton stycken och den regeländringen står sig än idag.

Comments are closed.