De första formerna av bollspel del 1

Exakt hur länge fotboll funnits som lagsport är det ingen som riktigt vet. Det finns dock mycket gamla dokumenterade former av bollspel som liknas vid den fotboll vi känner till. Från att ha börjat som ett enkelt tidsfördriv och lagsport mellan folk för väldigt länge sedan har fotbollen idag blivit världens mest populära sport. Enligt FIFA, det internationella fotbollsförbundet, är det drygt 265 miljoner människor i 200 länder som spelar fotboll regelbundet. Det mest beskådade sportevenemanget i världen är fotbolls-VM, så att fotboll är en populär sport att både utöva och beskåda finns det inga tvivel om.

Cuju

Den äldsta formen av fotboll som finns dokumenterad är det kinesiska bollspelet cuju, vilket ordagrant betyder sparkboll. Man fick inte använda händer och ansikten och avsikten var att sparka en boll genom en öppning i ett nät. Det tidigaste omnämnandet av cuju kommer från 400-talet f.Kr. Matcherna var anmärkningsvärt lik modern fotboll men det fanns även likheter med rugby.  Cuju bestod av två lag som spelade mot varandra och det fanns varsitt mål. Näten som målen bestod av var oftast uppspända med bambustänger. Det tros att cuju från början kom till som en träningsaktivitet för soldater, vilket passar bra ihop med när cuju verkar ha uppfunnits. På 400-talet f.Kr startade nämligen det som kallas för de stridande staterna, vilket var en krigisk period i Kina under denna tid. Under Handynastin som varade mellan 206 f.Kr till 220 e.Kr standardiserades spelet och regler fastställdes då spelet växte i popularitet.

Cuju under Tangdynastin och Songdynastin

Under Tangdynastin (618 – 907) förbättrades cuju på flera sätt. Bollen som var tillverkad av läder och fylld med fjädrar fick först och främst gå igenom en förändring. Man bytte ut fjädrarna mot en luftfylld boll istället. Sedan kom två olika typer av mål varav den ena gjordes genom att ställa upp målstolpar med ett nät emellan dom. Mycket likt de allra tidigaste formerna av målen i cujuns historia, men med riktiga stolpar istället för bambustänger fick man ett bättre mål. Ett annat sorts mål kunde också vara en målstolpe som sattes upp i mitten av spelplanen och agerade som mål. Cuju var vid detta laget en etablerad och respekterad lagsport och planer för att spela cuju på växte fram på bakgårdar och vissa till och med i palats. Kvinnliga cuju-lag blev samtidigt fler och bättre. Under Songdynastin (960 – 1279) blomstrade cuju på grund av social och ekonomisk utveckling. Cuju var nu en sport som fanns i varje klass i samhället. De professionella cuju-spelarna blev populära och sporten blev intressant ur en kommersiell synpunkt. Under Songdynastin utvecklades sporten och en undergren till cuju som kallades baida växte fram. Här handlade det inte om antalet mål utan om antal avdrag. Spelplanen linjerades med tråd på olika avstånd och spelare turades om att skjuta bollen för att hamna i den markerade utrymmet eller så nära som möjligt eller för att nå en annan lagmedlem. Misslyckades man drogs ett poäng bort och laget eller spelaren med flest poäng vann. Under Mingdynastin (1368 – 1644) började cuju att minska i popularitet på grund av försummelse och sporten bleknade långsamt bort.

Comments are closed.