Fotboll och superettan

Idag är fotbollen så mycket mer än bara en sport och fyller en stor funktion i människors liv vare sig man är en person som spelar själv eller bara gillar att titta på när andra spelar.

Fotbollen är dels bra för hälsan men det är också en otroligt viktigt sport för det sociala samspelet som man behöver ha för att kunna må bra. Många som inte själva spelar fotboll väljer att samla vänner och bekanta för att titta på matcher och stötta de lag som de hejar på. De finns såklart också de som själva spelar fotboll och har kämpat hårt med sporten i många år och nu befinner sig på en hög nivå inom fotbollen och de har förmodligen stora drömmar om att en dag spela med sitt lag i allsvenskan men för att lyckas komma dit måste man först bevisa att man platsar att spela i superettan. Superettan är den näst högsta divisionen i svensk fotboll för herrar och har varit det sedan 2000.  Säsongen för superettan startar i april varje år då den första matchen spelas och den sista matchen spelas sedan i oktober. Superettan består av 16 olika herrlag som under varje säsong möter varandra två gånger, under en hemma och en bortamatch. Det innebär då att de två lag som det sedan har gått bäst för kommer att få bli uppflyttade till allsvenskan. Det lag som kommit trea i superettan har också chansen att flyttas upp till allsvenskan men måste då tävla mot det tredje sämsta laget i allsvenskan för att se om de verkligen är värdig en plats. Däremot de två lag som det har gått sämst för i superettan blir tvungna att bli nerflyttade till division 1. De lag som är på plats 13 och 14 är tvungen att spela en kvalmatch mot tvåorna i division 1 vilket kan resultera till att de också kommer att bli nerflyttade, beroende på hur matchen går. Målet för lagen är såklart att spela riktigt bra så att de ska kunna gå upp en division och därmed ha chansen att spela i allsvenskan istället men bara de bästa lagen kommer att kunna ta den chansen så det gäller för varje lag att kämpa hårt under varje match.

Allsvenskan

Målet med det hela är såklart att vara det bästa laget, vinna flest matcher och att alltid imponera på plan. Är man ett lag som imponerar stort så finns nämligen chansen att ens lag kan bli ett av de 16 svenska fotbollslag som får chansen att spela i allsvenskan vilket är det högsta divisionen i svensk fotboll för herrar men såklart är det tufft för samtliga lag att faktiskt få bli uppflyttade dit. Superettan består av 16 otroliga lag och med många duktiga spelare i varje lag. Vilket såklart innebär att det gäller att kämpa hårt för att inte bli nerflyttad till division ett vilket är den tredje bästa divisionen i svensk fotboll för herrar. Motsvarigheten till superettan för de kvinnliga fotbollsspelarna är elitettan som har funnits sedan 2013.

Comments are closed.