Fotboll på 1800-talet

Den moderna fotbollens historia börjar långt senare än de cirka 2 000 år sedan när bollspelet cuju började spelas i Kina. Den moderna fotbollens historia är nämligen inte äldre än cirka 200 år då sporten började likna fotbollen som vi känner till den idag. Innan dess så var de bollspel som liknade fotboll våldsamma och rugbyliknande, även de som spelades i England. Den fotboll som spelades i England runt 1300-talet hade inga direkta regler och ett lag kunde bestå av hur många spelare som helst, ibland upp till hundra stycken. Inga mål fanns utan det handlade om att få bollen från en punkt till en annan. Myndigheterna gjorde flera försök att stoppa sporten då spelet var mycket brutalt med svåra skador som följd, ofta på grund av de gruppslagsmål som inte alltför sällan ägde rum.

Football Association

I England hade bollspelen funnits sedan minst 800-talet men det dröjde drygt 1 000 år innan vi började känna igen den fotboll vi spelar idag. Det var nämligen i England som vägen till den moderna fotbollen började. Detta började på 1800-talet när ansträngningar gjordes för att standardisera de varierande formerna av fotboll som utövades i de brittiska skolorna. Fotbollen hade nämligen växt och blivit populär och etablerad, främst bland de brittiska internatskolorna då spelet ansågs härda pojkar till gentlemän. Vid Cambridge University upprättades de så kallade Cambridgereglerna 1848 som syftade till att få lite struktur på denna blandning av fotboll och rugby som spelades. Andra skolor kom fram med egna regler och år 1863 formades Englands fotbollsförbund, Football Association (FA).

Standardiserade regler för sporten sätts upp

Det första mötet för FA ägde rum den 26 oktober 1863 i London. Här hölls inom loppet av två månader fem möten mellan representerade skolor och den första omfattande uppsättningen av regler kom till. Bland de nya reglerna fanns att man inte längre fick springa med bollen i handen och för att hindra en spelare att komma fram fick man inte längre sparka, sätta krokben eller hålla i sin motståndare. Regler som inte uppskattades av alla, vilket gjorde att några drog sig bort från FA och andra följde med. 1871 splittrades FA till slut i två när Rugby union bildades samma år. Anledningen till namnet rugby var att det var just Rugby School som var starkt emot de nya reglerna, där man hellre ville spela den andra formen av fotbollen, som kom att bli rugby. De elva kvarvarande klubbarna i FA fortsatte att komma överens om regler och de ursprungliga tretton reglerna man kommit överens om modifierades. FA satsade stort efter att Rugby union bildats för att göra fotbollen till en populär sport. Man startade snabbt, redan 1871, då FA-cupen bildades, och året efter spelades den första landskampen någonsin mellan Skottland och England. Matchen ägde rum i Skottland och resultatet blev 0 – 0. Regler som tillkom fram till 1890-talet var bland annat inkast, hörnspark, målribba istället för målsnöre och att det skulle vara nät i målet. 1891 fick också huvuddomaren en avgörande roll. Proffsfotboll legaliserades i England 1885 och 1888 startade English Football League (EFL) och två år efteråt den skotska ligan.

Comments are closed.