Fotboll på 1900-talet och fram tills idag

Det var i slutet av 1800-talet som fotboll introducerades i andra europeiska länder och inte längre var en sport som bara spelades i Storbritannien i Europa. Under 1900-talet hände otroligt mycket inom fotbollens värld, från att spelas på skolor i England skulle nu fotbollen växa till att spelas runt om i hela världen och bli världens populäraste sport.

FIFA

Regler inom fotbollen bestämdes i slutet av 1800-talet av International Football Association Board (IFAB). IFAB bildades 1886 och bestod av det engelska Football Association och det skotska, walesiska, och irländska fotbollsförbundet. I början av 1900-talet hade fotbollen spridit sig runt om i världen och länder bildade sina egna fotbollsförbund. Detta gjorde att det ansågs att fotbollen behövde en internationell organisation som organiserade sporten. Resultatet blev att i Paris 1904 bildades Fédération Internationale de Football Association (FIFA) och de gick med på att följa reglerna som skapats av IFAB. År 1913 tillträdde fyra representanter från FIFA till IFAB, och med spelets växande popularitet blev det FIFA som till slut blev fotbollens världsorganisation. År 1913 var även året då det engelska Football Association fyllde 50 år och man hade nu över 12 000 medlemsklubbar, varav 300 proffsklubbar och fler än 500 000 registrerade spelare. Fotboll blev en del av OS men där fick inte proffsspelare delta. Därför anordnade FIFA 1930 det första världsmästerskapet vilket ägde rum i Uruguay, vilket för övrigt hade vunnit de Olympiska sommarspelen i fotboll 1924. I det första världsmästerskapet deltog tretton länder och allt eftersom åren gick fortsatte världsmästerskapet att öka i både popularitet och deltagande. Idag deltar 32 lag i världsmästerskapet och är världens största idrottsevenemang mätt i antalet TV-tittare.

Andra mästerskap växer fram

År 1954 bildades Europas fotbollsförbund Uefa. Regionala mästerskap som Europamästerskapen, Afrikanska mästerskapen och Sydamerikanska mästerskapen blev verklighet allt eftersom åren gick och fotbollen som sport blev allt större. Det var även på 1950-talet som Europacupen för mästarlag startade, idag går det under namnet Uefa Champions League. Även dagens Uefacupen och Europa League startade strax därefter. Motsvarigheter till Champions League har sedan dess även startats i Sydamerika, Asien, Nordamerika, Oceanien och Afrika. I november 1995 kom en viktig dom i EG-domstolen (nuvarande EU-domstolen) som förändrade möjligheten för fotbollsspelare från det dåvarande EU-området att byta klubb. Hade en spelares kontrakt gått ut fick man nu byta klubb utan att en transfersumma behövdes betalas. I denna dom, Bosmandomen, tog man även bort begräsningen på hur många utländska spelare en klubb får ha. När antalet Tv-kanaler ökade stort på 1990-talet så vart det en närmast explosionsartad ökning av livesändningar av fotboll från olika klubblag. Idag betalar Tv-bolagen stora summor för rättigheter till olika fotbollsevent och pengarna som finns i fotbollens värld har ökat något enormt. Bland annat betalade fotbollsklubben Paris Saint Germain den högsta summan någonsin för en spelare år 2017 när man betalade 245,7 miljoner Euro för att köpa Neymar från fotbollsklubben Barcelona. År 2007 hade FIFA fler medlemsförbund är vad FN hade medlemsstater, vilket säger en hel del om fotbollens popularitet. Medlemsförbunden 2007 var nämligen 208 till antalet, men då ska det sägas att exempelvis Storbritannien är uppdelat på flera förbund och några icke helt självständiga stater som exempelvis Färöarna har egna förbund. Idag är fotbollen världens största sport, både till antalet spelare och åskådare.

Comments are closed.