Gianluigi Buffon

Den italienska fotbollsspelaren Gianluigi Armagio Buffon föddes i Carrara, Toscana, år 1978. Buffon spelar för det Italienska laget Juventus och har blivit utsedd till världens bästa målvakt hela fem gånger. Tolv gånger har Gianluigi blivit utnämnd till den bästa målvakten i Serie A. År 2006 vann Gianluigi Buffon VM i Italien och kom efter med i FIFA:s All Star Team. Gianluigi Buffon är även känd under smeknamnet Gigi. Buffon har gjort hela 176 landskamper för Italien.

Redan som sjuttonåring skapade Gianluigi Buffon rubriker då han debuterade i Parma AC mot AC Milan och höll nollan. Juventus köpte Buffon år 2001 för 450 drygt miljoner, vilket blev världens högst satta transfersumma för en målvakt tills 2018 då Liverpool köpte målvakten Alisson Becker. Buffon blev lagkapten för Juventus 2011/2012. Mellan år 2012 och 2018 vann Juventus Serie A-titlar sju gånger, samt Coppa Italia de fyra raka sista åren. Säsongsavslutningen 2017/2018 meddelade Buffon att han lämnade Juventus. Detta för att övergå till det franska klubben Paris Saint Germain. Redan efter ett år återvände dock Buffon till Juventus! Då Gigi lämnade Saint Germain citerade han den kända författaren Ernest Hemingway; Det finns bara två platser i världen där människor kan leva lyckligt: hemma och i Paris. Buffon förklarade att detta även gällde för honom själv och tackade på så sätt det franska laget för sin tid i Paris.

Juventus

Juventus

Juventus, laget som Gigi spelat med under de flesta åren av sin karriär är ett lag från staden Turin, belägen i norra Italien. Juventus betyder ungdom på latin och grundades år 1897 av några universitetsstudenter. Redan 1905 vann de en motsvarighet till den italienska ligatiteln. 1923 togs laget över av familjen Agnelli, samma familj som äger bilmärket Fiat. Familjen byggde en privat hemmaplan utanför Turin. Efter andra världskriget blev Juventus med känt internationellt och de vann 1976/1977 sin första internationella titel i något som heter Uefacupen. Traditionellt har spelare i Juventus varit tvungna att ha kortklippt hår. De har varit klädda i skräddarsydda officiella kläder och klubben har tvingat spelarna att färdiggöra sina utbildningar. Många spelare spelar hela sin karriär för klubben, för att sedan börja jobba på Fiat. Hemmastället är vitt och svart och bortastället rött och vitt. Juventus införde en symbol med en stjärna ovanför klubbmärket då de vann sin 10e titel år 1958. Då fanns det ett system där den regerande mästaren bar en mästerskapssymbol på tröjan. Säsongen 2005/2006 vann de sitt 30 mästerskap och hade då tre stjärnor på tröjan. En skandal i Serie A gjorde att de fråntogs titeln, och trots att de fick en till mästerskapstitel kort där efter valde man att inte fortsätta traditionen.

Psykisk ohälsa

Gianluigi Buffon berättade i januari 2019 för tidningen Vanity Fair om sin psykiska ohälsa. Buffon förklarade hur han under åren då han spelat för Juventus drabbats av panikångest och även depressioner. I en intervju berättar Buffon hur han upplevde att ingen brydde sig om honom som person utan bara frågade efter honom som fotbollsspelare. Han beskriver hur han red på en framgångsvåg men upplevde det som en mycket tung period av hans liv.

Comments are closed.