GIF Sundsvall

Klubblaget GIF Sundsvall är ett lag som för närvarande spelar i Allsvenskan. Ett par av åren har man dock blivit nedpetade till Superettan men tagit sig tillbaka till Allsvenskan. Klubblaget har tidigare haft ett damlag men idag är det enbart herr- och pojklag sedan damlaget år 1985 överfördes till Sundsvalls DFF.

Historia

GIF Sundvall grundades i augusti 1903 på Matilda Anderssons Café på Köpmannagatan. Idrottsparken där laget skulle hålla till hade invigts tidigare samma månad och allt var klart för start. Under de första sextio åren av GIF var det inte bara fokus på fotboll utan även bandy, ishockey, längdskidåkning, backhoppning och handboll. Inom bandy hade man en hel del framgångar och blev Västernorrlands distriktsmästare år 1921. Inom ishockeyn vann med flera DM-segrar på 1940-talet och 1950-talet. Inom de andra sporterna hade man en del framgång också, men inte lika goda som inom ishockeyn och bandyn. Inom fotboll vann man DM-titeln ett flertal gånger. GIF stod vid grundandet för Godtemplarnas Idrottsförening. Godtemplarna kommer från nykterhetsrörelsen IOGT som står för Independent Order of Good Templars. En godtemplare var helt enkelt en som var medlem i organisationen IOGT och lever ett nyktert liv. I början av 1900-talet var organisationen stor och bara ett par år efter GIF Sundsvalls grundande hade IOGT över 160 000 medlemmar i Sverige. 1920 lättas de hårda nykterhetskraven upp och GIF står i fortsättningen för Gymnastik och IdrottsFöreningen. På 1930-talet spelas ett antal matcher, bland annat besegrar man AIK och Djurgården. År 1942 når man semifinal i den svenska cupen men förlorar stort mot Helsingborg med 0–5 på bortaplan.

1950-talet och framåt

En absurd diskriminering av lag norr om Gästrikland och Dalarna var att de inte fick delta i de högsta divisionerna i fotboll. Detta ändrades år 1953 och samma år nådde GIF Sundsvall division II. Fyra år senare vann man division II och man nådde Allsvenskan år 1964 för första gången. Den allsvenska debuten vart dock ganska genant med sex poäng totalt och en enda vinst, mot Hammarby. Man föll tillbaka till division II där man 1971 var ytterst nära att falla ur. Det som krävdes var vinst i sista matchen, och efter halvtid låg man under med 3–0. Man lyckades som tur var vända detta till vinst med 4–3 i andra halvlek och slapp bli nedflyttade. Dock föll man ner till division III år 1981 efter en runda i allsvenskan ett par år tidigare.

I division III blev man kvar i fyra säsonger och år 1987 avancerade man till Allsvenskan återigen och lyckades för första gången hålla sig kvar där efter säsongens slut. Sedan pendlade man fram och tillbaka bland divisionerna men gjorde sig ett namn som ett starkt och pålitligt klubblag. År 2000 bildades Superettan och sedan det året har man varit i Allsvenskan i totalt elva säsonger och i Superettan i totalt sju säsonger. GIF Sundsvall är inte längre ett lag som kanske ramlar ner till division III utan deras ständiga mål är att vara kvar i Allsvenskan, där de för närvarande befinner sig.

Comments are closed.