Hammarby IF Fotbollsförening, del 1

Hammarbys IF Fotbollsförening ingår i alliansföreningen Hammarby IF i Stockholm och den tidigaste sportalliansen inom Hammarby bildades 1889. Hammarby fotboll bildades år 1915 och har sedan dess haft många framgångsrika säsonger. De deltog i den allra första upplagan av Allsvenskan som drog igång år 1924 och därefter har man lyckats att bli ett starkt och framgångsrikt fotbollslag.

Historia

Samma år som Hammarbys fotbollssektion bildades stod även Hammarby Idrottsplats klar tidigare samma år. Idrottsplatsen hade en fotbollsplan av gräs vilket det var väldigt ont om i Stockholm på den tiden. Andra fotbollslag ville därför få tillgång till planen och man blev kontaktade av Johanneshovs IF och Klara SK. Johanneshov, som var ett framgångsrikt fotbollslag, ställde flera olika krav ifall man skulle fusioneras med Hammarby. Kraven gick dock inte Hammarby med på och man tog in Klara SK istället. Man började sin resa mot den högsta serien i Sverige i östsvenska serien där man i augusti 1915 spelade sin första match mot Västerås SK. Johanneshovs IF återkom år 1918 och man kom nu överens om vad som skulle gälla och de två lagen blev ett.

Hammarby deltog i den högsta och största serien efter bara ett par år av aktivitet. Serien hette svenska serien och i sin debut i serien slutade man på en imponerande tredjeplats och man blev bäst i stan, som man så gärna framhävde så ofta tillfälle gavs. Att Hammarby var ett lag att räkna med förstod allt fler när man år 1922 kvalificerade sig till final i svenska mästerskapen där man fick möta Gais. Man vann dock inte finalen, utan hamnade på en hedrande förstaplats. Många menar att Hammarby skulle kunna ha vunnit om deras målvakt Viktor Olsson inte var skadad. År 1924 kvalade man in till den helt nya serien, Allsvenskan. Man gjorde faktiskt Allsvenskans allra första mål men förlorade samma match med 1–5. Det gick inte mycket bättre i de andra matcherna utan man blev degraderad och man kom inte tillbaka till Allsvenskan förens 1939. Man klarade dock inte att hålla sig kvar utan blev degraderade återigen.

Hammarbys existens hotad

På 1950-talet var Hammarbys existens hotad med dålig ekonomi och dåliga resultat, något som påverkade spelarna negativt. Man blev nedgraderad till division 4 och det såg mörkt ut med drömmarna om att vara ett Allsvenskt lag. Vändningen blev när den tidigare spelaren Folke Adamsson tog över som tränare. Han och ordförande Lennart Nyman lyckades med bedriften att på sex säsonger ta Hammarby från division 4 ända upp till Allsvenskan. Det Hammarby som gick upp i Allsvenskan år 1954 blev legendariska efter att inte ha förlorat en enda match i division 2. De följande åren spenderades genom att balansera på linjen mellan Allsvenskan och division 2.

Mellan 1954 till 1967 spelade man i Allsvenskan under 10 av 13 säsonger och slutade som bäst på en sjätteplats vilket var en klar förbättring mot förut. Men detta var bara början, en längre svit i Allsvenskan och ett starkare och stabilare lag var inte långt borta.

Comments are closed.