Hammarby IF Fotbollsförening, del 2

Hammarbys framgångssaga började verkligen att ta fart på 1970-talet. Själva årtalet 1970 blev som ett startskott på allt detta då man kom in i Allsvenskan det året återigen och slutade på en femte plats. Fansen blev flera och deras kör och sång började att växa fram och fansen blev fler för varje match, sången blev högre och publiken fler.

19 säsonger i Allsvenskan

Efter Hammarbys femteplats i Allsvenskan år 1970 fortsatte man säsong efter säsong att hålla sig kvar i Allsvenskan. Det dröjde fram till 1988 innan man åkte ur Allsvenskan och då hade man spelat 19 säsonger i Allsvenskan. Självklart var de besvikna över degraderingen men under de 18 åren hade man även rönt andra framgångar. Man nådde final i svenska cupen två gånger och var även med i Uefacupen år 1985. Efter att man åkt ur Allsvenskan misslyckades man med att fortsätta sin succé och man drogs med dålig ekonomi och viktiga spelare lämnade klubben. Den förre spelaren Kenta Ohlsson tog över som tränare inför säsongsstarten i division 1. Den sista matchen för säsongen år 1989 i division 1 blev en spektakulär sådan och kallas för Undret i Karlstad. Man låg ett poäng efter Vasalunds IF men man hade sex mål sämre målskillnad. Vasalunds sista match slutade 0–0 vilket betydde att ifall Hammarby skulle knipa platsen till Allsvenskan istället för Vasalund var man tvungen att vinna med 6 mål i sin match mot Karlstads BK. I minut 87 gjorde Hammarby 4–0. Vasalunds hade spelat klart och tog ut segern i förskott genom att fira sitt avancemang till Allsvenskan. Men Hammarby gjorde 5–0 och sedan 6–0 på en hörna i slutminuten och knep platsen till Allsvenskan. Hammarby åkte dock ur Allsvenskan efter en säsong och en tyngre period i Hammarbys historia började.

Division 1 och ekonomiska bekymmer

Efter degraderingen från Allsvenskan spelade man tre raka säsonger i division 1, man drogs med stora ekonomiska bekymmer och vid ett tillfälle var man otroligt nära en konkurs. Man åkte sedan in och ut ur Allsvenskan men säsongen 1998 i Allsvenskan skulle bli en bra säsong. Man ledde Allsvenskan under en stor del av säsongen och slutade till slut på en tredje plats. Säsongen efter denna var dock inte alls lika bra. Man slogs i botten om att inte bli degraderad till division 1 och man lyckades med nöd och näppe att hålla sig kvar i Allsvenskan. På 2000-talet har det gått bättre för Hammarby som fotbollslag men inte lika bra ekonomiskt. År 2010 blev man degraderade till Superettan, som det hette nu. Här spelade man i fyra säsonger innan man fick komma tillbaka till Allsvenskan. Det som många dock reagerade på var Hammarbys starka stöd bland deras supportrar. Man bytte arena till Tele2 Arena och även fast man spelade i den näst högsta serien hade man ett av Nordens högsta publiksnitt. Sedan 2015 har man varit i Allsvenskan och inledde Allsvenskan år 2018 med fem vinster. Man toppar dessutom årskortsförsäljningen bland de allsvenska klubbarna med 14 677 sålda årskort för säsongen 2018. Ett bevis på Hammarbys starka skara av fan och supportrar, som funnits med länge.

Comments are closed.