IFK Göteborg

IdrottsFöreningen Kamraterna Göteborg grundades år 1904 och har sedan dess blivit ett av Sveriges mest framgångsrika fotbollslag. De är exempelvis den enda fotbollsklubben i Norden som vunnit en av de största UEFA-tävlingarna, nämligen UEFA Cup, vilket man vann år 1982 och igen år 1987. 1980-talet nämns därmed ofta som IFK Göteborgs storhetstid.

IFK Göteborg, som ofta kallas för Blåvitt tack vare deras blåvita uniformer, ligger tvåa i Fotbollsallsvenskans maratontabell och totalt 18 gånger har man blivit svenska mästare. IFK Göteborg är det lag i allsvenskan som gjort flest mål genom tiderna och man har vunnit allsvenskan totalt 13 gånger.

Klubbens bildande

Den första IFK-föreningen i Göteborg bildades år 1895 men den blev kortvarig. Två år senare försökte de två bröderna Friman tillsammans med två vänner rekonstruerade klubben. IFK-föreningen var aktiv fram till slutet av år 1899. Efter det bildades det ingen ny IFK-förening i Göteborg förens år 1904 då ett tjugotal ungdomar samlades på Café Olivedal. Bland dessa ungdomar fanns Arthur Andersson, John Säwström och de två Chalmers-studenterna Arthur Wingren och Sven Ljunggren. Wingren var initiativtagaren till att bilda en IFK-förening efter att ha läst en nyhetsartikel som uttryckte förvirring om varför den näst största staden i Sverige inte hade en IFK-förening.

På Café Olivedal blev ungdomarna på kvällen den 2 oktober 1902 överens om att starta en ny IFK-förening och två dagar senare bildades klubben officiellt. Utskott för fotboll och hockey bildades och den första matchen någonsin för det nystartade fotbollslaget var mot IK Viking på Karlrosfältet som var IFK Göteborgs träningsplan. Här skulle man vinna totalt fyra vänskapsmatcher på hösten år 1904 med målskillnaden 8 – 2. IFK Göteborg blev en konkurrent till fotbollsklubben Örgryte IS som funnits i Göteborg sedan år 1887. Den första matchen mellan de två rivalerna förlorade IFK Göteborg med 0–8.

Fotbollshistoria

År 1907 spelade IFK Göteborg i Svenska Mästerskapet där man som första lag på fyra år vann över Örgryte IS och året efter kom man att vinna SM-guldet och även den lokala ligan i Göteborg. År 1910 vann man SM återigen och år 1912 blev man nominerad till ”den bästa svenska fotbollsklubb någonsin”.

Året efter bestod det svenska landslaget utav enbart IFK Göteborg vilket var första och sista gången som ett svenskt landslag representerades av endast en klubb. Konkurrensen mellan Örgryte IS och IFK Göteborg kulminerade när de två lagen stod för den första skandalen i svensk fotboll. Detta skedde när de två lagen, tillsammans med ledare och supportrar, började slåss mot varandra i åttondelsfinalen i SM år 1914.

I den första säsongen av Allsvenskan år 1924/1925 kom IFK Göteborg på en andraplats men det dröjde till säsongen år 1934/1935 innan man lyckades ta sitt första allsvenska guld. 1938 åkte man dock ur Allsvenskan men tog sig tillbaka efter en säsong i Division 2. Detta mönster upprepade sig år 1950. År 1959 slog man publikrekord på Nya Ullevi med 52 194 åskådare då man spelade mot ingen annan än Örgryte IS.

1970-talet blev ett mörkt årtionde som började med att man åkte ur allsvenskan. Det skulle dröja ända till 1976 innan man kom tillbaka från division 2.

1980-talet blev desto bättre då man vann UEFA-cupen, SM och svenska cupen år 1982, vann SM och svenska cupen återigen år 1983, tog sitt tionde SM-guld år 1984 och blev UEFA-cupvinnare år 1987. Sedan dess har man fortsatt vara framgångsrika med ytterligare sju SM-guld vilket innebär att man hittills vunnit SM-guld 18 gånger, samtidigt som man sedan år 1924 spelat i allsvenskan i 85 säsonger.

Supportrar

Innan IFK Göteborg bildades var det Örgryte IS som var det som gällde i Göteborg. Men Örgryte IS ansågs vara en klubb för medelklassen och sedan överklassen i Göteborg. När IFK Göteborg bildades blev de därför populära bland arbetarklassen och fick snabbt många supportrar. Lokal patriotism och klasskillnaderna resulterade ibland i slagsmål mellan de två lagens supportrar. Efter första världskriget lugnade rivaliteten ned sig och supportrarna blev kända som gentlemannamässiga.

Idag har klubben en trogen skara av supportrar som följer med sitt kära IFK Göteborg vart de än spelar. Ibland känns det dock som en evighet tills nästa match. Jag är själv en inbiten fotbollssupporter och när man känner abstinensen efter nästa match gäller det att avleda sig själv. Personligen brukar jag då se på videos, spela lite roulett eller videopoker eller läsa runt på forumet Flashback för att få tiden att gå men även för att leda tankarna till något annat.

De supportrar som IFK Göteborg har är mycket sammansvetsade och bland supportrarna har det bildats klubbar som ofta träffas innan, mellan eller efter matcher för att umgås vilket också gör så tiden går snabbare till nästa match. På sina träffar pratas det självklart en hel del fotboll och olika event kan ske. En supporterklubb heter Änglarna vilket är en fristående klubb som drivs ideellt av supportrar. Supporterklubben har en egen resegrupp som arrangerar resor till alla IFK Göteborgs bortamatcher för att vara där för sitt IFK Göteborg och heja på. Det finns flera supporterklubbar till IFK Göteborg och fotbollslaget har ett mycket stort stöd ute i Sverige.

Comments are closed.