Kända grodor i fotbollen

Sportkommentatorer inom fotboll måste ofta prata väldigt fort för att kunna återge det som händer på planen – och ibland blir det inte riktigt som de hade tänkt. Orden vill inte låta sig tämjas utan bryter sig loss och går sin egen väg. Ur munnen hoppar grodor och för kommentatorerna är det redan för sent. De kan bara snällt acceptera att de snart kommer att finnas på löpsedlar, citerade i tidningar och på sociala medier. Inom fotbollen finns det många klassiska ögonblick då orden valt att göra revolt mot sina skapare. Jag har granskat en mängd av alla de lite udda språkliga konstruktioner som vid olika tillfällen yttrats inom fotbollens värld, och därefter valt ut några av de kända sportgrodor som jag tycker har lyckats bäst med att roa eller chockera sina åhörare.

Arne Hegerfors mytomspunna klassiker

Vi börjar givetvis med det allra mest kända citatet i svenska fotbollshistoria. Det handlar såklart om Arne Hegerfors mytomspunna klassiker. Året är 1990 och det är kvartsfinal i VM mellan favoriten England och skrällaget Kamerun, som mot allas förväntningar lyckats gå vidare så långt i turneringen. Men mot England skulle Kameruns dröm om guld grusas till sand. Kamerun lyckades förvisso ta matchen till förlängning, men väl där var Englands strukturerade fotbollsmaskin ett alltför kvalificerat motstånd för de afrikanska hjältarna. Inledningen på matchen var dock mycket lyckad för Kamerun, som skrev in en 2–0-ledning på resultattavlan. Men England ryckte upp sig, korrigerade sina misstag och redigerade texten på tavlan till 2–2. När de kamerunska spelarna hade tappat sin ledning spred sig en uppgivenhet och nedstämdhet bland dem, varpå Arne Hegerfors ska ha producerat citatet: ”Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk”.

På senare tid har dock citatets äkthet ifrågasatts. Även om många svär på att de hörde orden i direktsändning, så har nämligen ingen lyckats presentera några fysiska bevis på att de verkligen har yttrats. Därför sprider sig nu en teori om att det förmenta citatet är en fabricerad efterhandskonstruktion, skapad för att generera medial uppmärksamhet.

Rolf Zetterlund

En annan hjälte inom grodvärlden är Rolf Zetterlund. Han var inte sportkommentator, utan fotbollsspelare tillika tränare. Förutom sina många roliga citat är han även känd för att ha vunnit Guldbollen 1980. Genom åren har Rolf Zetterlund levererat en hel kavalkad av kända sportgrodor. Ofta blandar han ihop metaforer eller förväxlar ords betydelser. Resultatet blir väldigt ofta komiskt. För oss utomstående är hans uttalanden roliga att ta del av, men jag kan tänka mig att han själv ofta önskar att han hade en personlig språkgranskare som kunde kontrollera orden och meningarna innan de passerar läpparna. Då hade han till exempel sluppit bli citerad för språkliga grodor som: ”Grabbar, ni jobbar för dåligt och är alldeles för loja. Får jag se den minsta lojalitet i den andra halvleken byter jag ut er direkt”.

Listan över Rolf Zetterlunds grodor kan göras lång. Mina favoriter är dock ”Lugn grabbar! Lönen kommer radioaktivt”, ”Ni tre bildar en kvadrat på mittplan” och ”Det är aldrig för sent att ge upp”. Men kanske förtjänar även de gröna citaten ”Det var en morot för hela laget, men den brann upp” eller ”Detta har varit en morot för oss alla och nu har den släckts” en pallplats. Rolf Zetterlunds språkförmåga är väldigt spännande och egentligen borde man nog studera honom för att bättre förstå hur det går till i hjärnan när ord och fraser sätts samman och meningar konstrueras! Som slutord kan vi väl konstatera att vissa grodor förgyller det svenska språket, medan andra bäst fungerar som varnande exempel på vad man inte bör säga eller skriva.

Comments are closed.