Luka Modrić

Denna person är en oerhört bra och populär fotbollsspelare som brukar representera det Kroatiska landslaget. I nuläget så tillhör han privat den spanska klubben Real Madrid FC. I båda av dessa lagen så har han tröjnumret 10. Luka Modrić är egentligen född i det som var Jugoslavien förr i tiden innan kriget och splittringen. Han föddes årtalet 1985 i staden Zadar den nionde dagen i årets nionde månad. Idag så är han alltså 34 år gammal och hans längd är en vanligt fotbolls längd på 172 centimeter. Den position som har erhåller i både landslag samt klubblag är som central mittfältare.

Redan årtalet 2006 så gjorde Luka sin debut i landslag och lyckades även med att knipa en plats i landslaget till VM som hölls samma år. Efter detta så lyckades han även vara en del i truppen under EM år 2008. Det var just under denna tidsperiod som han hade sitt genombrott så årtalet 2007 lyckades han knipa hem titeln “Årets spelare” i den inhemska ligan i Kroatien. Dessutom så var han med i EM under årtalet 2008:s All Star lag. Hoppar man sedan fram till lite mer nutid av hans karriär, alltså lagbytet från Tottenham till Real Madrid årtalet 2012 så kan man läsa sig till att det var en dyr historia. Något som visade sig vara en vinstlott för den spanska klubben då han lyckats vinna Champions League med dem hela 4 gånger sedan han anslutit.

Adidas Golden Ball Award

För endast ett år sedan när det var VM i fotboll så var det faktiskt så att Luka röstades fram som den allra mest värdefulla och bästa spelaren i turneringen. Detta efter att Kroatien hamnade på en andra plats i turneringen. Detta ledde såklart till att han fick acceptera priset med namnet “Adidas Golden Ball Award” i 2018 års upplaga. Han var dessutom den spelare som årtalet 2018 bröt både Messis och Ronaldos gemensamma vinstsvit av utmärkelsen Ballon d’or som innebär att man enligt FIFA är den bästa spelaren i världen.

Meriter under hans karriär tills idag

Luka har kammat hem otroligt många privata meriter. Börjar vi med de individuella utmärkelserna från starten av hans karriär så blev han allra först blev årets spelare i den högsta ligan i Bosnien årtalet 2003 för att sedan året efter, alltså årtalet 2004, bli utnämnd som årets nykomling i den Kroatiska fotbollen. Först årtalet 2007 så blev han i den Kroatiska ligan utnämnd till årets spelare. En titel som han dock vunnit många olika år är just att vara den bästa kroatiska fotbollsspelaren för årtalen 2007 samt 2008 och även årtalen 2011 och 2014. Som tidigare nämnt så blev han även med i EM-turneringen årtalet 2008:s All Star lag. Under sin karriär i Tottenham så blev han även där utnämnd till årets spelare och detta var under säsongen 2010-2011. Efter övergången för spel i Spanien så blev han i den spanska ligan La Liga utnämnd till ligans bäste mittfältare under säsongen som varade mellan 2013-2014. Titeln “FIFA FIFPro World XI” vann han 4 år i rad från årtalet 2015 till 2018. Årtalet 2018 var dessutom det bästa i hans karriär då han blev utsedd till världens bästa spelare av UEFA samt FIFA och fick Ballon d’or plus att han var det årets bäste spelare i VM.

Comments are closed.