Om AIK fotboll

AIK eller Allmänna Idrotts Klubben grundades 1891 i Stockholm. Detta blev en gren inom AIK fast den var inriktad på fotboll. Under alla sina år har AIK spelat 90 säsonger i fotbolls Allsvenskan och tog det första guldet 1932. Man har sammanlagt vunnit 12 SM guld, 8 svenska cupen titlar. AIK är den klubb i Sverige som spelat flest säsonger i den högsta divisionen och är placerad på 3:e plats i maratontabellen. På Biblioteksgatan 8 grundades den Allmänna Idrottsklubben och blev från denna stund den första lokala klubben i Stockholm. Namnet kommer ifrån att de första medlemmarna ville syfta på att det var en öppen klubb och alla var välkomna. Fotbollssektion i AIK togs upp 1896 och de började spela på Ladugårdsgärdet i Stockholm. Det första derbyt som AIK spelade var mot Djurgården, denna match har gått till historien för målstolparna fick grävas ner för att inte ramla ihop. Ribban bestod endast av ett som fick hänga fritt mellan de nedgrävda stolparna och trots ett besvärligt underlag vann AIK derby med 2-1.  Den svenska serien som är föregångaren till Allsvenskan startades 1910 och då ställde AIK upp med ett lag. När denna  serie startades i Sverige gick det inte bra för AIK, de förlorade stort mot Göteborgs föreningar, IFK Göteborg, ÖIS och Gais och förlorade både finalerna 1923 och 1924.

Arena

AIK har sedan Råsunda invigdes haft detta som sin hemmaplan sedan 1937. Råsunda var också nationalarenan för det svenska herrlandslaget i fotboll. Innan Råsunda byggdes fylldes varje AIK match till bristningsgränsen av vad den gamla arenan kunde klara av. Då bestämde AIK att de skulle hjälpa till att bygga den nya arean dels då det fanns brist på arenor i Stockholmsområdet och för att det skulle underlätta för AIK publiken vid den nya arenan. Klubben beslutade då att vara med och sponsra det nya bygget med 100 000 kr som skulle byggas på Råsunda IP i Solna. AIK hade Råsunda som sin arena fram till säsongen 2012 då den nya nationalarenan i Solna stod kvar. Friends Arena är AIKs nya hemmaplan och den rymmer upp till 60 000 åskådare.

Förknippas med huliganer

I Sverige på senare år har huliganer försökt ta över klubbarna så även i AIK. AIK som klubb har en mycket anrik historia som gäller sportsligt och supporter mässigt. I början av 1980 talet grundades Black Army som är AIKs huvudsakliga supportergrupp där alla är välkomna. Under årens gång med Black Army bröt sig en grupp ut som var för våldsamma för supporterklubben. De bildade då huliganfirman Firman Boys om innehåller personer som är aktiva Aik supportrar och som slåss för sitt lag. AIK är inte ensamma om att ha huliganer runt omkring klubben utan detta är ett så kallat storstadsproblem där flera klubbar från har likasinnade. En av Firman Boys värsta fiender där Wisemen som företräder IFK Göteborg, historien mellan dessa två firmor och mycket lång. 2002 hände det som inte fick hända i svensk fotboll och en Wisemen anhängare miste livet i en huligan drabbning mellan just Firman Boys och Wisemen.

Comments are closed.