Ronaldo vs Messi

I den här artikeln ska vi prata om en av de allra största rivaliteterna i fotbollens historia. Det ska nämligen handla om Christiano Ronaldo och Lionel Messi och deras kamp om att vara världens bäste fotbollsspelare. Tillsammans har de prenumererat på titeln under det senaste decenniet, och lär så göra ett tag till framöver. Men vem är egentligen bäst av Ronaldo och Messi?

Den frågar splittrar fotbollsentusiaster världen över. Både på planen och vid sidan av fotbollen har de väldigt olika stil, och det är antagligen därför som det är så svårt att få något svar på frågan. De är båda två helt magiska fotbollsspelare på sitt sätt – och de är båda två förebilder för ungdomar över hela världen, fast med lite olika målgrupp. Något annat som folk diskuterar är hur de båda fotbollskonstnärerna rankar historiskt. Är de bästa någonsin, eller var gamla legender som Pelé och Maradona bättre? Den frågan är om möjligt ännu svårare att få svar på…

Christiano Ronaldo

Christiano har en rakare spelstil och är antagligen en mer komplett målmaskin är Messi. Ronaldo är tillräckligt snabb och tekniskt skicklig för att ta sig förbi vilken motståndare som helst. Men har är också stark nog att hålla kvar bollen mot flera motståndare när spelet bli mer tight och fysiskt. Dessutom är han antagligen världens bäste fotbollsspelare med huvudet och han vinner de flest duellerna i luftrummet. Hans nickar har också en dödlig precision och hamnar ofta i nätet bakom motståndarlagets målvakt. Ronaldo spelar med explosivitet och kraft, och hans skott är hårt och lurigt. Sammantaget får man alltså en maskin skapad för att göra mål i vilken situation han än hamnar i. Den kritik som riktas mot Ronaldo handlar främst om att han skulle vara fåfäng och bry sig alltför mycket om utseende (hans frisyrbyten i halvlek befogar till viss del denna kritik). Han har även kritiserats för att han tenderar att ramla lite för enkelt när det passar honom.

Lionel Messi

Lionel Messi är kanske inte lika komplett i rollen som målgörare; han är till exempel lite för kort för att utgöra ett riktigt hot i luftrummet och han har inte samma kraft i skottet som Ronaldo. De här bristerna kompenserar han dock till fullo genom att vara otroligt snabb och tekniskt skicklig. När Lionel Messi får tag i bollen rättvänd kan han sätta iväg i en väldig fart och enkelt dribbla sig förbi hela motståndarnas backlinje.

Och även om Messis skott inte är lika hårt som Ronaldos så hittar det nätet ännu oftare. Messi kan nämligen placera boll som ingen annan – hans avslut med vänsterfoten sitter nästan alltid precis bortom målvaktens räckvidd, och hans skott med högerfoten är endast marginellt mindre giftigt. Och om Ronaldo ska hyllas som en mer komplett och utpräglad målgörare, så måste Messi hyllas som en mer komplett allround-spelare. Han gör nämligen mycket mer än bara mål. Hans passningar till medspelarna är ofta magiska, och eftersom han inte är så stark i luftrummet slår han istället hörnor som ofta resulterar i att bollen hamnar i mål.

Vem är bäst?

Det är alltså svårt att avgöra vem som är den bäste fotbollsspelaren av Messi och Ronaldo. De har helt enkelt olika styrkor. Det man kan konstatera är att de både är ett ovärderligt tillskott till vilket lag som helst. Båda två klarar av att vinna matcher i princip på egen hand, och båda komma att gå till historien som två av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Comments are closed.