Sverige i VM 2018

Ja, nu när det alltså har gått en liten tiden sedan fotbolls-VM 2018 och fotbollshysterin har börjat lägga sig litegrann, så har det blivit dags att blicka tillbaka och återuppleva några av de fantastiska minnen som sommarens turnering har givit oss. Sverige lyckades först och främst kvalificera sig till VM – vilket var en enorm bragd i sig. Sedan lyckades man skrälla sig hela vägen till en kvartsfinal. En enastående prestation av ett svenskt fotbollslag som var totalt uträknat och endast hade sin egen heder att spela för. Men de lyckades göra hela svenska folket stolta och VM 2018 kommer att gå till historien som en av de roligaste VM-turneringarna någonsin ur ett svenskt perspektiv. Det var ett VM där ett svenskt kollektiv visade styrka och tystade alla kritiker som räknat ut våra chanser efter att Zlatan slutat i landslaget. Man visade att det är laget som är det avgörande, inte en enskild spelare.

Kvalet

Att Sverige ens kvalificerade sig till VM är en bragd. I gruppen ställdes man mot stornationerna Frankrike och Holland. Dessutom fanns luriga Bulgarien med i potten. Endast ettan i gruppen direktkvalificerade sig till VM, medan tvåan fick spela utslagningsmatch. De flesta experter tippade på att Frankrike skulle vinna gruppen och att Holland skulle sluta två. Det första tipset gick hem. Frankrike vann gruppen och fortsatte sedan med att vinna hela VM, mycket tack vare det unge stjärnskotten Mbappé. Men Holland kom inte två. Det gjorde Sverige. Vi lyckades alltså slå ut stornationen Holland och knipa chansen till vidare kval. I kvalmatcherna väntade nästa mardröm: Italien. Italien var en av favoriterna till att i slutändan vinna hela VM, och var således självklara favoriter även mot Sverige. Men den svenska defensiven blev för tuff för italienarna. Sverige vann dubbelmötet mot Italien med totalt ett mål mot noll, och var därmed kvalificerade för VM.

Gruppspelet

Lottningen för VM blev såklart ytterligare en nattsvart historia för Sverige. Man hamnade i ”dödens grupp” tillsammans med regerande världsmästarna Tyskland, samt Mexiko och Sydkorea. I den första matchen väntade Sydkorea, och Sverige var piskade att vinna för att ha en realistisk chans att gå vidare. Det gjorde man också, med 1–0, men spelet imponerade inte och många började bli väldigt oroliga. I den andra matchen var det dags för den tyska maskinen. Skulle Sverige stå emot? Det gjorde man länge, men i matchens absolut sista sekund fick Tyskland en frispark som Toni Kroos skruvade in i nätmaskorna. Förlust, och VM-drömmen såg ut att vara över. Nu krävdes ett mindre mirakel för att avancera. Men mirakel inträffar då och då, och så även nu. Sverige pulveriserade Mexiko med tre mål mot noll, samtidigt som Sydkorea oväntat skrällde mot Tyskland. Sverige vann gruppen, Tyskland kom sist, och åttondelsfinal väntade.

Slutspelet

I åttondelsfinalen blev motståndet Schweiz. Återigen slog Sverige från underläge mot de unga, briljanta schweiziska stjärnorna. Men med det svenska landslagets nyvunna självförtroende kändes det aldrig ens nervöst. Det blev en stabil seger och Sverige tuffade vidare till kvartfinal. Där väntade svårare motstånd. På andra planhalvan stod nämligen spelarna i det engelska landslaget. Och mot England tog sagan slut. Sverige gjorde tyvärr sin sämsta insats hittills i turneringen och blev belönade med en biljett hem. Det kändes såklart väldigt sorligt då, men om man ser tillbaka på vilket prestation det svenska landslaget åstadkom så bör man nog vara mer än stolt. Vi slog ju ut bland annat stornationer som Tyskland, Italien och Holland.

Comments are closed.