Trollkarlen Ronaldinho

Den tidigare fotbollsstjärnan Ronaldinho var en av världens kanske bästa spelare genom tiderna. Med en makalös teknik, fintar och dribblingar så togs en hel värld med storm när Ronaldinho intog planen. Historien om Ronaldinho är också en historia om en fattig pojke som kom att bli en superstjärna men som tragiskt nog avslutade sin karriär på ett mindre roligt sätt då han idag sitter i fängelse men denna artikel kommer att handla om den brasilianska fotbollsspelaren Ronaldinho och allt det positiva och vackra med denna talang.

Från slummen till dem fina arenorna

Ronaldinho eller Ronaldo de Assis Moreira som han egentligen heter föddes 1980 i Alegre, Brasilien. Ronaldinho växte upp i dem ökända faverollerna i den brasilianska slummen där föräldrarna och främst modern kämpande så att familjen kunde få det bättre. Ronaldinhos äldre bror Roberto var aktiv inom fotboll och skrev ett kontrakt med en fotbollsklubb vilket gjord att familjen fick det bättre och kunde då flytta.

Ronaldinho, som fick sitt smeknamn då han var som barn väldigt liten och nästan lite klen visad tidigt talang och fick naturligtvis stöd från sin bror. Ronaldinho utvecklade i tidig ålder en talang för teknik och finess, något som skulle ta honom till den absoluta toppen. Ronaldinho började sin karriär i klubben Greios, den klubb som även hans bror tidigare hade skrivit kontrakt med. 1998 spelar han sin första A-lagsdebut och succén var ett faktum.

Världens bästa spelare

Världens bästa spelare

I början på 2000-talet får dem europeiska klubbarna upp ögonen för trollkarlen från Brasilien och tanken var att Ronaldinho skulle spela för Arsenal men det blev aldrig av pga. problem med visum. Det slutade med att Ronaldinho skrev på för Paris Saint Germain. Det blev en något trög start för Ronaldinho som spenderade mer tid på nattklubbar och fester än på träningar. Så den spanske tränaren Luis Fernandez fick aldrig Ronaldinho att blomma i laget. Snart var sagan slut och redan 2003 så sökte sig Ronaldinho vidare och dem allra största klubbar fattade snabbt intresse. 2013 värvas Ronaldinho till Barcelona och det var något av en kamp mellan Manchester United och Barcelona där det sistnämnda vann striden.

Här tar karriären ordentligt med fart och Ronaldinho visar fotbollsvärlden en nästan onaturligt talang och rätt omgående, säsongen 2004/2005 vinner Ronaldinho sin första ligatitel och blir dessutom utnämnd till världens bästa spelare. Succén i Barcelona fortsatte men började att flagna något varför Ronaldinho valde att gå till Milan 2008. Ronaldinho gjord en mycket bra tid i Milan men 2011 var det dags för nya äventyr och då i den brasilianska klubben Flamengo. Tiden i Flamengo blev inte särskild lång och Ronaldinho gick vidare till ett par andra klubbar från Sydamerika och karriären to slut 2018.

Men en nästan magisk talang med några av fotbollshistorien mest klassiska dribblingar och fintar så kommer fotbollsvärldens alltid att minnas Ronaldinho som en konstnär, trollkarl eller ett fenomen. Ronaldinho var en spelade som behövde utrymme och flexibilitet gjorde att han blomma ut och göra det han var bäst på, att göra mål men inte vilka mål som helst utan dem mest vackra som har skådats.

Comments are closed.