Zlatan Ibrahimovic, del 1

I dag finns det inte många i Sverige som inte vet vem han är, Zlatan Ibrahimovic.

Hans namn är känt inte bara i Sverige, utan över hela världen och hans makalösa karriär har skrivit in Zlatan i historieböckerna som den främste svenske fotbollsspelaren någonsin. Han har spelat i flera av de största klubbarna i världen, vunnit både ligan och skytteligan var han än hamnat, och varit en ledare i det svenska landslaget. För sina insatser på fotbollsplanen har han dessutom tilldelats den prestigefulla Guldbollen inte mindre än elva gånger, varav tio gånger på raken. Ingen annan spelare har tidigare varit så överlägsen inom svensk fotboll, och ingen spelare i framtiden kommer troligtvis bli det igen. Säga vad man vill om Zlatan, men han kan sannerligen konsten att kicka boll.

Zlatans unga år

Zlatan Ibrahimovic föddes hösten 1981 i Skånes huvudstad, Malmö. Hit hade hans föräldrar flytt för att undkomma oroligheterna i forna Jugoslavien. Zlatans mamma kom från Kroatien och hans pappa från Bosnien. Kanske var det Zlatans invandrarbakgrund som sporrade honom till att kämpa så hårt som det krävdes för att bli bäst i Sverige. Han blev antagligen även härdad av det tuffa klimat som rådde i förorten Rosengård. Men vägen mot fotboll var inte alltid rak, utan krokig och blåsig. Vid flera tillfällen under barndomens år var Zlatan nära att hamn på livsbanor, men lyckligtvis valde han ändå att hålla sig till fotbollen.

Zlatans karriär börjar

Och tur var väl det. För det skulle ju visa sig vara ett bra val. Redan vid 18 års ålder gjorde han sin första match för Malmö FF och bidrog starkt till att Malmö kunde avancera genom seriesystemet (och bli den ledande klubb inom svensk fotboll som Malmö faktiskt är i dag). Men Zlatans tid i Malmö blev inte speciellt långvarig. Han talang lyste alltför klart redan nu och istället hamnade han i Nederländerna och Ajax. I Holland lade Zlatan grunden till sin enastående karriär. Det var här han skolades till den fotbollsspelare som sedan skulle erövra Europa. Han tränades till en livsfarlig målskytt som kunde vända bort flera motståndare, fortfarande ha kontroll över bollen och sedan smälla in den stenhårt i nätet bakom en chanslös målvakt. Här stannade han i fyra år innan han var redo för nästa steg i karriären. Då var det dags för den första storklubben. Nästa klubbdestination blev nämligen Juventus.

Zlatan tar över

Zlatan anslöt till Juventus och vann direkt ligan två år i rad med sin nya klubb. Då slogs Italien av Calciopoli-skandalen. Uppgifter hade läckt om att Juventus hade fixat matcher för att kunna vinna ligan. Det är var såklart en enorm skandal och Zlatans tid i Juventus var avslutad. Men han trivdes i Serie A och valde därför att stanna i Italien, men med en ny färg på tröjan: blåsvart. Zlatan flyttade över till den tidigare konkurrenten Inter. Även här blev de omedelbar succé och Inter tog över rollen som nummer ett i Italien. Med Zlatan som stångande anförare längst fram tog man hem tre raka ligatitlar till Milano. Sedan var det dags för nya utmaningar! Om dessa kan du läsa mer om i nästa del.

Comments are closed.