Zlatan Ibrahimovic, del 2

Då har det blivit dags att fortsätta berättelsen om Zlatan Ibrahimovic och hans lysande karriär. Zlatan är utan tvekan den bäste svenske fotbollsspelaren genom alla tiden, och vi ska nog vara glada om vi någonsin igen blir förärade med en sådan talang i vårt lilla land. Vi fortsätter helt enkelt där vi slutade i den förra artikeln. Zlatan var precis klar med sin erövring av Italien och har bestämt sig för en ny utmaning.

Zlatan till Barcelona

Zlatan hade nämligen siktet på en ny liga, nämligen La Liga. Han hamnade till slut i mäktiga Barcelona tillsammans med världsstjärnor som Xavi, Iniesta och Messi. Men sejouren i Spanien blev inte den succé som alla hade hoppats på. Zlatan passade inte riktigt in i Barcelonas snabba, tekniska kortpassningsfotboll. Han var van vid mer fysiskt, rakar spel. Han ska även ha hamnat i konflikt med både tränaren Pep Guardiola och storstjärnan Lionel Messi. Zlatan gjorde förvisso en del mål, och vann ligan med Barca, men sedan skickades han tillbaka till Serie A, den här gången till Milan, och från Milan vidare till Paris Saint-Germain i Frankrike.

Zlatan i Paris

I Frankrike blev han det stora namnet i PSG:s satsning mot världstoppen. Här vann han både ligan och skytteligan, men misslyckades med att uppfylla PSG:s dröm om att vinna Champions League. Under tiden i PSG var han ändå helt dominant på planen. Efter att ha spelat mot stjärnorna i två av de största ligorna i Europa var Zlatan överlägsen mot lagen i Ligue One. Efter framgångarna i Paris ville Zlatan prova lyckan i England. Klubbadress blev anrika Manchester United. Inledningen av säsongen gick bra, men sedan skedde det som kom att bli vändpunkten i Zlatans karriär. Han blev allvarligt skadad och tvingades vara borta resten av säsongen. Han lyckades aldrig komma tillbaka till sin tidigare storhet. Antagligen insåg han själv att karriären var på väg att ta slut och valde därför spel i USA och LA Galaxy.

Början på slutet

Zlatan hade bestämt sig för att erövra ytterligare en kontinent. Hans mottagande var svalare än han tidigare vart van vid, eftersom hans namn inte var lika känt i USA som i Europa. Men det dröjde inte länge innan han var den stora stjärnan och namnet på allas läppar även på andra sidan Atlanten. I sin debut gjorde han två mål, varav det ena var ett sådant akrobatiskt konststycke som endast Zlatan klarar av att leverera på en fotbollsplan.

Men trots Zlatans storspel lyckades inte LA Galaxy med att kvalificera sig för slutspelet i den amerikanske ligan, och säsongen tog alltså återigen slut tidigare än planerat för Zlatan Ibrahimovic – för vinnaren Zlatan hade nog knappast trott att han inte skulle kunna leda sitt lag vidare till slutspel. Säsongen i Los Angeles ska nog ändå sammanfattas som ganska lyckad. Zlatan spelade bra och slutade två i skytteligan. Samtidigt lyfte han ett svagt lag till högre höjder. Vad framtiden har att erbjuda Zlatan är ännu tidigt att säga, men det börjar ryktas om en comeback i Europa. Det ryktas framför allt om Milan som återigen ska vara intresserade av den storvuxne svenska superstjärnan. Om Zlatan väljer att flytta till Italien, eller om han väljer att stanna och tjäna lite extra pengar i USA återstår dock att se. Men oavsett hur Zlatan väljer att avsluta karriären så kommer han alltid att bli ihågkommen för sina otroliga framgångar.

Comments are closed.